Informatie » Symptomen
Symptomen
Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben.
Meer dan 50% van de ouderen in verpleeghuizen is incontinent. Bij vrouwen komt incontinentie twee maal zo vaak voor als bij mannen. En hoe zit het dan met al die mannen en vrouwen die nog volop in het leven staan en ook te maken hebben met incontinentie?
Sommigen zijn plotseling incontinent geworden door een blaasontsteking of de bijwerkingen van medicijnen. Grote kans dat de klachten dan van voorbijgaande aard zijn. Incontinentie die het gevolg is van een beschadiging van de zenuwen die met de blaas verbonden zijn is vaak van blijvende aard.
Het uro-genitaal systeem en het spijsverteringssysteem zijn zeer complexe systemen. Als daar iets misgaat betekent dat niet altijd dat je incontinent wordt, maar heb je te maken met incontinentie dan is het opsporen van de oorzaak en het instellen van de juiste behandeling vaak niet gemakkelijk.
Als je vaak ’s morgens wakker wordt in een nat bed, dan heet het dat je last hebt van enuresis nocturne of in gewoon nederlands nachtelijk bedplassen. Voor kleine kinderen is dat heel normaal, maar voor volwassenen niet. In Nederland hebben ruim 120.000 volwassenen daar last van.
Afgezien van de praktische problemen van elke keer bed verschonen en extra wasgoed is bedplassen vooral een probleem waar je je heel erg voor schaamt. Uit logeren gaan is geen feest maar een boze droom. Hoe begin je een relatie als je ’s nachts niet droog kunt blijven? Het zal toch niet waar zijn dat je vanwege het bedplassen je hele leven vrijgezel moet blijven.
Het is heel belangrijk dat je je probleem erkent. Heb je overdag geen probleem om op tijd het toilet te bereiken en gaat het alleen ’s nachts mis dan is de kans groot dat je dat probleem kan overwinnen.
Incontinentie: waar heb je het meeste last van?
Vooral vrouwen hebben vaak last van stress-incontinentie. Dat heeft niks te maken met emotionele spanningen maar alles met inspanningen. Bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen en andere heel gewone inspanningen verlies je een scheutje urine.
Heel vervelend, maar helaas niet tegen te houden. Als je afgaat op de reclame van fabrikanten van absorberende materialen dan zijn hun producten dé oplossing voor jouw probleem. En eerlijk is eerlijk, de huidige absorberende inlegverbanden en broekjes zijn zeer functioneel en heel discreet te gebruiken. Maar soms is een medische ingreep een veel betere oplossing. Vooral als je wat ouder bent en geen kinderwens meer hebt.
Bij andere vormen van incontinentie moet je altijd rennen om op tijd het toilet te halen. Je voelt dat je moet plassen en dan moet je ook meteen. Aandrang incontinentie heet dat, ook wel urge-incontinentie genoemd.
Je hoort water stromen en de aandrag is onhoudbaar of je verliest de hele dag door steeds kleine beetjes urine. Dan kan er sprake zijn van overloop-incontinentie of een overactieve blaas.
Mannen kunnen urine-incontinent worden als gevolg van een prostaatoperatie. Meestal betekent dat blijvend aangewezen zijn op absorberende incontinentiematerialen zoals luiers en broekjes of op afvoerend incontinentiemateriaal in de vorm van een condoomcatheter.
Zijn er geen medische afwijkingen aan te wijzen als oorzaak van de incontinentieklachten, dan kan er sprake zijn van functionele incontinentie. Bij deze vorm kan vaak heel veel verbetering worden bereikt met bekkenbodemtherapie door gespecialiseerde therapeuten. Je leert dan precies hoe de spieren in je onderlichaam functioneren en hoe je die kunt oefenen om je plas- of ontlastingsproblemen beter te kunnen beheersen. Die oefeningen kunnen ook heel nuttig zijn bij psychogene incontinentie, een vorm van incontinentie waarbij psychische problematiek meespeelt als oorzaak.
In uitzonderlijke gevallen kan geneesmiddel incontinentie ontstaan als bijwerking van medicijnen.
Incontinentie is lastig en niet alleen voor jou. Ook voor de huisarts, specialist en andere hulpverleners is het lastig een goed beeld te krijgen van jouw vorm van incontinentie. Zorg ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt als je met je klachten naar de dokter gaat. Probeer precies aan te geven waar je last van hebt. Hou een poosje een dagboek bij waarin je noteert wanneer en onder welke omstandigheden je incontinentie klachten optreden.