Informatie » Onderzoeken
Onderzoeken
De eerste taak van elke arts is natuurlijk luisteren naar wat jij te vertellen hebt.
Maar al snel zal er aanvullend onderzoek worden gedaan. Sommige mensen zijn angstig of ze schamen zich zo voor hun klacht dat zelfs de eenvoudigste onderzoeken van de huisarts al als een onneembare hindernis worden gezien.
In de praktijk valt het echt heel erg mee! Wees er wel op voorbereid dat je je gedeeltelijk moet uitkleden.
Gebruik je absorberend incontinentie-materiaal kies dan voor die gelegenheid een absorberend broekje, dat scheelt een boel gehannes met een luier. Trek ook een lang shirt aan, dan voel je je veel minder bloot.
Het kan zijn dat de huisarts een inwendig onderzoek wil doen. Laat je uitleggen wat er gaat gebeuren en probeer je te ontspannen. Je zal zien dat het allemaal best meevalt.
Als je wordt door verwezen naar een specialist (je kunt daar ook zelf om vragen) dan zullen de onderzoeken die de huisarts al heeft gedaan mogelijk worden herhaald. De uroloog, gynaecoloog, of gastro-enteroloog hebben elk hun eigen specialisatie en beschikken over allerlei extra hulpmiddelen en instrumenten om nauwkeuriger onderzoek te doen.
Ook bij de specialisten mag je gerust steeds om uitleg vragen over de onderzoeken die worden voorgesteld.
Meestal verstrekt de specialist al vooraf een informatie brochure over het onderzoek, waartoe het dient, hoe het verloopt en waar je rekening mee moet houden.
Lees die brochure goed door en stel gerust vragen als niet alles duidelijk is.
Een veel toegepast onderzoek is de bladderscan. Met een echoapparaat (scanner) wordt bepaald hoeveel urine zich in de blaas (bladder) bevindt. Snel, gemakkelijk en volkomen pijnloos.
Er zijn ook grotere onderzoeken die worden gedaan. Een cystoscopie is een onderzoek waarbij de uroloog met een camera-instrument in de blaas kijkt. Een soortgelijk instrument wordt door de gastro-enteroloog gebruikt voor een colonoscopie om in de dikke darm te kunnen kijken. Dit soort invasieve onderzoeken hoeft meestal maar één keer te worden uitgevoerd.
Overigens kan het gehele maag-darmstelsel ook worden bekeken door gebruik te maken van een zogenaamde slimme pil, ook wel M2A-camera-in-een-pil genoemd. Je slikt de slimme pil in en die legt de hele weg van mond tot anus op de natuurlijke manier af terwijl er per seconde twee foto’s worden gemaakt. Je hoeft er niet eens voor in het ziekenhuis te blijven.Welke onderzoeken de specialist nodig acht is natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke situatie, jouw klachten en jouw verhaal. Je mag erop vertrouwen dat er geen onnodig onderzoek wordt verricht en de uitkomsten van de verschillende onderzoeken geven heel waardevolle informatie voor de keuze van de behandeling.
We gaan verder in op een aantal verschillende onderzoeken op de volgende pagina’s:
- Registratrie (plasdagboek/mictielijst/padtest)
- Lichamelijk- en laboratoriumonderzoek
- Echografie (Bladderscan/Residu/Flow/Anaal/Vaginaal)
- Radiologisch onderzoek (cystogram) & urodynamisch onderzoek (UDO/VUDO)
- Sigmoïdscopie / Colonscopie
Deze pagina’s kun je bereiken via het menu bovenaan: kijk onder Informatie > Onderzoeken of in het sub-menu in de rechterkolom bovenaan (niet in de mobiele versie).