bij urine-incontinentie

Specifieke hulpmiddelen bij urine-incontinentie

Naast wat er al op andere pagina’s is beschreven, bestaan er ook nog speciale hulpmiddelen voor urine-incontinentie.

Voor vrouwen

De zogenaamde “sporttampons”, ondersteuning voor de bekkenbodem bij stressincontinentie.

Via de firma Pelvitec kun je proefpakketten aanschaffen, na het bepalen van de juiste maat kan de specialist of continentieverpleegkundige een machtiging aanmaken via de medisch speciaalzaak. Met de juiste machtiging komt dit hulpmiddel in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. (Let op: eerst wordt het eigen risico aangesproken)

Contrelle Activgard

De Contrelle Activegard van de firma Pelvitec wordt eerst met water bevochtigd en dan met een hulpmiddel (applicator) dubbelgevouwen vaginaal ingebracht en klapt daar open met als resultaat dat de blaashals wordt ondersteund. Deze is tot 16 uur aaneen te gebruiken, de Contrelle Activgard is steeds voor eenmalig gebruik.

Recafem

Ook de Recafem van de firma Pelvitec zorgt voor een ondersteuning van de bekkenbodem bij stressincontinentie. De Recafem wordt eerst met water bevochtigd en dan m vaginaal ingebracht. Deze is tot 12 uur aaneen te gebruiken, de Recafem is steeds voor eenmalig gebruik.

Efemina

De Efemina van de firma Pelvitec is een herbruikbare siliconen blaasondersteuning, deze mag drie maanden gebruikt worden en is tot 16 uur aaneengesloten te dragen.

 

Urinecollector

De Urinecollector van Hollister heeft een kleeflaag rond de opening van de urine-collector wordt over de schaamlippen bevestigd.

Dit opvangsysteem is geschikt voor bedlegerige gebruiksters en kan 24 uur gebruikt worden. Aan de uitloop wordt een urineopvangzak gekoppeld.

 

Voor mannen

Penisklem/Penismanchet

Een penisklem wordt gebruikt bij druppelincontinentie. Deze wordt direct achter de eikel geplaatst en knijpt daar de plasbuis dicht.

De penisklem moet secuur worden aangebracht zodat de normale bloedsomloop niet stagneert. Er zijn verschillende soorten en modellen penisklemmen, deze mogen alleen overdag gebruikt worden en men moet steeds om de paar uur de klem even verwijderen, uitplassen en daarna mag de klem weer geplaatst worden. Het dragen van een penisklem kan zeker in het begin even wennen zijn. 

Enkele voorbeelden zijn:

De Prosecca van de firma Memidis Pharma

De Pacey Cuff Ultra van de firma Pelvitec

 

Condoomkatheter 

Een condoomkatheter, wordt om de penis geplaatst met een plaklaag en aangesloten op een urineopvangzak. Deze wordt gebruikt bij diverse vormen van incontinentie. Er zijn verschillende firma’s die deze condoomkatheters produceren. Vraag een continentieverpleegkundige om advies. Enkele voorbeelden zijn:

 

UROX urineopvang systeem

Kenmerkend voor het UROX systeem is de flexibele cup die over de penis wordt geplaatst. Een fixatiebroek houdt de cup op zijn plaats. Het systeem is niet geschikt voor de nacht of bij bedlegerigheid. Bij het systeem hoort een speciale spoelvloeistof voor het reinigen van de onderdelen. De cup kan tot 29 dagen worden gebruikt, de urineopvangzak één week.

De flexibele cup heeft een elastisch siliconenmembraan met een gat waardoor de penis in de cup wordt gebracht. Aan de cup zit een slang die de urine afvoert naar de urineopvangzak. De cup is zo ruim dat er genoeg lucht rondom de penis is om ervoor te zorgen dat de huid kan drogen. Dit is een voordeel ten opzichte van sommige condoomkatheters waarbij de huid langduriger in contact met urine kan blijven.

 

Facebook
Google+
Twitter
WhatsApp
Email