Afschermend

Afschermende materialen

Plastic broeken (vochtdichte beschermslips)

Bij katoenen luiers of luierbroeken zonder vochtdichte buitenlaag is een plastic broek zonder meer nodig, maar ze worden ook bij wegwerp-incontinentiemateriaal gebruikt door wie meer zekerheid tegen doorlekken wil.

Plastic broeken (of vochtdichte beschermslips) zijn meestal gemaakt van pvc (polyvinylchloride) of pu (polyurethaan) folie; soms ook van geplastificeerd nylon, peva (ethyleen-vinyl acetaat)- of pe (polyethyleen)-folie.
Pvc is het traditionele, 100% waterdichte plastic en in veel kleuren verkrijgbaar.
Pu wordt, vooral als het daarvan afgeleide pul (pu laminaat), vaak als ademend alternatief verkocht (vergelijkbaar met gore-tex in buitensportartikelen). 

Gesloten plastic broek

Een gesloten plastic broek wordt net als gewoon ondergoed over de benen aangetrokken.
Er bestaan een heleboel variaties:

  • smal of breed elastiek;
  • omhuld elastiek of er tegenaan genaaid;
  • verschillende pasvormen: nauwsluitend voor gebruik met wegwerpmateriaal, ruim tot heel erg ruim zittend (breed kruis, naar voren gerichte beenopeningen) voor gebruik met katoenen luiers;
  • taille-hoogtes van normaal tot erg hoog (voor extra bescherming, vooral in bed);
  • gelaste of genaaide naden;
  • met buidel aan de binnenkant (om inlegluier te fixeren);
  • gemaakt van pvc (glad of met traditionele taffeta textuur), pu of geplastificeerd nylon; 
  • in alle kleuren van de regenboog

Voor allemaal geldt dat de elastieken niet moeten knellen! Een te strak zittend elastiek maakt een plastic broek niet méér waterdicht, maar wel oncomfortabeler.

Plastic luierslip met drukknopen

Een plastic luierslip met drukknopen maakt het aantrekken en het verwisselen van de luier makkelijker en is daarom erg geschikt voor bedlegerige mensen. Maar een plastic luierslip kan ook voor anderen een goede keuze zijn: bovendien zorgen de openingen aan de zijkant voor meer luchtcirculatie (prettig voor het comfort).
Anders dan wat soms wordt gedacht is de kans op lekkage niet groter door de openingen tussen de drukknopen: een plastic luierslip kan geschikt zijn voor de zwaarste incontinentie.

Net als bij de gesloten plastic broeken zijn plastic luierslips in veel soorten en maten te koop, en vrijwel alle variaties die hierboven zijn genoemd gelden ook hierbij.

Strikslip, tanga, etc.

Een strikslip is gemaakt van dunne, sterke polyethyleen (PE) folie en wordt aan beide kanten vastgestrikt. Ze zijn geschikt voor lichte tot matige incontinentie en kunnen ook als zwemluier worden bij fecale incontinentie.

Tanga-slips van pvc vallen minder op dan de grotere plastic broeken en slips, en zijn in in veel kleuren te koop. Geschikt voor lichte tot matige incontinentie.

Er zijn nog andere soorten, zoals de plastic slip met tailleband (zie foto’s hierboven).

Rubber en latex zijn minder geschikte materialen voor incontinentie bescherming. Het pantymodel zorgt wel voor een goed afdichting, maar is niet gemakkelijk aan en uit te trekken.
Wel wordt de dikte van het absorberende materiaal goed gecamoufleerd (dat geldt niet voor de rubberbroek met been- en taille-elastiek).
Als het goed gebruikt en onderhouden wordt, is rubber en latex wel duurzamer dan pvc.

Onderleggers en bedbescherming

Onderleggers voor het bed of meubels absorberen maar weinig vocht omdat ze zijn bedoeld als aanvulling op ander incontinentiemateriaal. Ze beschermen matrassen en stoelen tegen ongelukjes zoals doorlekken. Er bestaan ook speciale dekbedhoezen en kussenslopen om het gewone beddengoed te beschermen.

Onderleggers (wegwerp- en wasbaar)

Onderleggers beschermen stoelen en matrassen tegen ongelukjes zoals doorlekken.
Naast de rechthoekige en vierkante onderleggers bestaan er ook onderleggers met instopstroken die als steeklaken te gebruiken zijn.

Zowel de wasbare als wegwerp-onderleggers zijn in allerlei maten te koop.

Wasbare bedbescherming

Bij zwaardere incontinentie kan de matras beschermd worden met een waterdichte matrashoes, steek- of hoeslaken. Er zijn plastic (pvc) hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen voor onder het gewone beddengoed, maar ze zijn ook met een textiele bekleding van katoen, badstof of molton te koop.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email