Hulpmiddelen

Hulpmiddelen

De meeste mensen met incontinentie zijn tijdelijk of blijvend aangewezen op hulpmiddelen.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig een groot en divers aanbod van prima hulpmiddelen om het leven met incontinentie makkelijker te maken.

Vaak wordt dan meteen aan luiers gedacht, maar er is veel meer beschikbaar.

Incontinentieluiers (ook absorberend incontinentiemateriaal of incontinentieverband genoemd) zijn in zoveel soorten en maten te verkrijgen dat je eerder het verkeerde produkt kiest dan het produkt dat het beste bij je past. Je dagelijkse activiteiten zijn bijvoorbeeld minstens even belangrijk in die keuze als de vorm van incontinentie waar je mee te maken hebt.

Het moderne absorberende incontinentiemateriaal (luiers) is kwalitatief allemaal goed als je het tenminste goed gebruikt, en je het juiste product voor de situatie gebruikt. Verlies je kleine scheutjes urine dan is een inlegger die je met een kleefstrip in je onderbroek plakt vaak voldoende. Zulke inleggers zijn er in verschillende afmetingen en vormen, zowel voor dames als voor heren.

Voor een grotere bescherming zijn er incontinentiebroekjes of pants. Dat is wegwerp-ondergoed met een absorberend gedeelte. Ideaal als je een rok of een jurk draagt, maar met een broek is het wat lastiger verschonen.

Ben je volledig urine-incontinent en/of verlies je ongewild ontlasting dan ben je aangewezen op zwaarder materiaal. Ook daarvan bestaan verschillende soorten, zowel voorgevormde inleggers als slips (luiers) die het onderlichaam volledig omsluiten.

Al deze produkten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vaak ook met verschillende absorptiecapaciteiten. Verder kan je er voor kiezen geen wegwerp materiaal te gebruiken maar wasbaar materiaal: dat is beter voor het milieu en vaak ook comfortabeler in het gebruik, maar wel wat bewerkelijker vanwege het wassen.

Is afvoerend materiaal beter passend in jouw situatie, dan heb je een goede catheter nodig. Mannen kunnen een keuze maken uit verschillende soorten en modellen condoomcatheters. Vrouwen zijn voornamelijk aangewezen op catheters die in de plasbuis worden ingebracht. Bij deze systemen heb je bij jouw situatie passende urineopvangzakken nodig.

Daarnaast zijn er nog veel andere incontinentie hulpmiddelen die aanvullend gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan hulpmiddelen die het (door)lekken van urine of ontlasting tegengaan zoals bedbescherming (onderleggers) en plastic broekjes (ook vochtdichte beschermbroekjes genoemd).

Je kan ook hulpmiddelen als zalven en cremes nodig hebben om huidproblemen te voorkomen of te bestrijden.

Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal is een kwestie van je goed laten informeren en proberen. Neem geen genoegen met halve maatregelen. Laat je adviseren door een gespecialiseerde continentie-verpleegkundige die het aanbod van incontinentiematerialen kent en door lotgenoten die ervaring hebben.
Klik hier voor meer informatie over aanmelden bij de Incoclub, of in de rechterkolom op Lid worden?

Op de volgende pagina’s kun je meer lezen over de verschillende hulpmiddelen die er zijn:

De pagina’s over hulpmiddelen staan in het menu bovenaan onder Informatie > Hulpmiddelen  en in het Hulpmiddelen-menu rechts bovenaan (met groene accenten) (niet in de mobiele versie).

Nog vragen?

Veel leden van de Incoclub hebben ervaring met deze hulpmiddelen. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met het vragenformulier (kijk in het menu onder Contact). Als je je ervaringen wilt delen met andere leden van de Incoclub, meld je dan aan als lid. Het kost je niks!
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email