Medicatie

Medicatie

Niet voor alle vormen van incontinentie is het gebruik van medicijnen een passende behandeling. Vaak moet de medicatie gewoon worden uitgeprobeerd om te beoordelen of het voldoende werkt.

Ook zijn er soms hindelijke bijwerkingen.

Van oxybutynine is bijvoorbeeld bekend dat het vaak een droge mond veroorzaakt. In onderstaande tabel zijn een aantal medicijnen vermeld. Al deze medicatie is uitsluitend op voorschrift van een arts verkrijgbaar.

Soortnaam

Merknaam

Omschrijving

Desmopressine Minrin Desmopressine wordt voorgeschreven bij de behandeling van bedplassen. Dit middel bootst de werking na van het lichaamseigen hormoon vasopressine. Dit hormoon regelt de hoeveelheid urine die door de nieren wordt gemaakt. Desmopressine zorgt voor een afname van de waterafscheiding door de nieren, waardoor de urineproductie afneemt.
Oxybutynine Dridase Oxybutinine remt de onwillekeurige samentrekking van de blaaswand en ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Oxybutinine is alleen zinvol bij sommige mensen met aandrangincontinentie. Het is niet bij iedereen even effectief. De werking begint binnen een half uur na inname en houdt zes uur aan.
Oxybutynine pleisters Kentera Oxybutynine pleister Kentera heeft een geregistreerde indicatie voor symptomatische behandeling van een instabiele blaas met symptomen van verhoogde aandrang, frequente mictie en/of urge-incontinentie. De pleisters worden op de huid geplakt (schouder of bil) en geven gereguleerd de werkzame stof af. Eén pleister blijft vier dagen zitten.
Flavoxaat Urispas Flavoxaat ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Flavoxaat kan effectief zijn bij sommige mensen met aandrangincontinentie. De werking begint binnen één tot twee uur na inname en houdt zes tot acht uur aan.
Tolterodine Detrusitol Tolterodine vergroot de capaciteit van de blaas, vertraagt de eerste aandrang tot plassen en vermindert de mictiefrequentie bij een hyperactieve blaas. Werking begint binnen vier weken. Wordt voorgeschreven bij symptomatische behandeling van verhoogde aandrang, frequente mictie en/of urge-incontinentie, zoals kan voorkomen bij het overactieve blaassyndroom.
Solifenacine Vesicare Solifenacine vergroot de capaciteit van de blaas, vertraagt de eerste aandrang tot plassen en vermindert de mictiefrequentie bij een hyperactieve blaas. Werking begint na één week en neemt verder toe over een periode van 12 weken. Wordt voorgeschreven bij symptomatische behandeling van verhoogde aandrang, frequente mictie en/of urge-incontinentie, zoals kan voorkomen bij het overactieve blaassyndroom.
Duloxetine Cymbalta Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis en geeft daardoor minder last van ongewenst urineverlies. Wordt voorgeschreven als ondersteuning bij blaastraining.
Darifenacine Emselex Darifenacine is een medicijn voor symptomatische behandeling van aandrang-(urge)-incontinentie en/of toegenomen mictiefrequentie en verhoogde aandrang zoals die kan optreden bij patiënten met overactieve blaassyndroom. Het vergroot de blaascapaciteit, vertraagt de eerste aandrang tot plassen en vermindert de mictiefrequentie bij symptomen van een overactieve blaas. Na twee weken is een effect te verwachten.
Estradiol in de vagina Vagifem Estradiol voor toepassing in de vagina vult de hoeveelheid oestrogenen aan in het slijmvlies van de vagina en urinebuis. Bij sommige vrouwen heeft dat een gunstige invloed op de plasproblemen. Estradiol moet vaak enkele weken worden uitgeprobeerd om te kijken of het voldoende werkt.
Estriol Synapause-E3 Estriol heeft bij sommige vrouwen een gunstige werking op plasproblemen. In de vorm van een vaginale zetpil (ovule) en vaginale crème wordt de hoeveelheid oestrogenen aangevuld in het slijmvlies van de vagina en urinebuis. Estriol kan ook in tabletvorm worden gebruikt. De precieze werking daarvan is niet bekend. Estriol moet vaak enkele weken worden uitgeprobeerd om te kijken of het voldoende werkt.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email