Informatie » Behandelingen
Behandelingen
Behandeling van incontinentieklachten is, voorzover dat mogelijk is, gericht op het wegnemen van de oorzaak.
Mannen en vrouwen met een plasbuis die een steuntje nodig heeft kunnen vaak heel effectief geholpen worden met een kleine operatie.
Bedplassers zijn vaak te helpen met een medicijn dat ervoor zorgt dat er ’s nachts minder urine wordt geproduceerd. In andere gevallen is bekkenbodemtherapie heel effectief.
Wat voor jou de beste aanpak van jouw incontinentieklachten is bepaal je samen met je huisarts of specialist. Vaak begin je met een voorzichtige aanpak zoals het slikken van bepaalde medicijnen en/of therapie.
Afhankelijk van het effect en de diagnose kan er eventueel later altijd nog besloten worden tot een ingrijpender behandeling zoals het operatief aanpassen van het uro-genitaalsysteem of het aanbrengen van ondersteunende hulpmiddelen.
Niet voor iedereen is een afdoende behandeling te vinden. Samen met je behandelend arts maak je de afweging tussen verdergaande behandeling of acceptatie van het ongemak dat incontinentie met zich meebrengt. Soms is zelfs die afweging onmogelijk. Als in het medisch circuit geen verdere behandeling meer mogelijk is zal je blijvend gebruik moeten maken van incontinentie hulpmiddelen.
Er zijn veel mogelijkheden tot behandeling van urine- of fecale incontinentie uiteenlopend van medicatie en oefeningen tot operatieve ingrepen. Welke behandeling de beste is, is vanzelfsprekend allereerst afhankelijk van de aard van de klachten. De intensiteit van de incontinentie en de omstandigheden waaronder de incontinentie zich manifesteert zijn daarbij ook van groot belang. In het algemeen wordt begonnen met een ‘lichte’ behandelvorm zoals medicatie en adviezen voor gezond toiletgedrag. Ook gerichte oefeningen kunnen heel effectief zijn. Soms is zenuwstimulatie met elektrische prikkels effectief en in andere gevallen biedt een operatieve ingreep de beste resultaten.
Behandelen van incontinentie is specialistenwerk. De beste resultaten zijn te verwachten van multidisciplinaire teams van urologen, gynaecologen, continentieverpleegkundigen en bekkenbodemfysiotherapeuten.
Op de volgende pagina’s kun je meer lezen over een aantal behandelmethodes:
- Medicatie
- Bekkenbodemtherapie en blaastraining
- Neuromodulatie
- Operaties:
– Obstructies opheffen
– Sfincterprothese
– Sling-operaties (TVT en male-sling)
– Voorwandplastiek
– Marshall-Marchetti-Krantz (MMK) operatie - Botox® en Bulkamid® injecties