Informatie » Onderzoeken » Radiologisch & Urodynamisch
Radiologisch & Urodynamisch
Radiologisch onderzoek (cystogram)
Een cystogram is een radiologisch onderzoek waarbij de blaas via de plasbuis wordt gevuld met een contrastmiddel. Met röntgenstralen wordt zichtbaar gemaakt hoe het contrastmiddel zich verspreidt, met name om het eventueel terugstromen in de urineleiders richting nieren aan te tonen.
Dit radiologisch onderzoek wordt alleen uitgevoerd als echografie niet voldoende informatie verschaft.
Urodynamisch onderzoek (UDO/VUDO)
Een UDO is een inwendig onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (blaas en afsluitmechanismes). Het doel is om de oorzaak van de plasklachten (incontinentie/retentie) te achterhalen.
Voor het onderzoek moet u uitplassen op een toilet. Blijft er urine in de blaas achter, dan wordt dit verwijderd met een katheteter.
Gedurende het onderzoek zit u op een speciaal toilet of ligt u op een speciale onderzoekstafel.
Tijdens het onderzoek brengt men dunne slangetjes (katheters) aan in de plasbuis en de endeldarm.
Deze doen metingen naar onder andere de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies en de uitstroomsnelheid van de urine.
De slangetjes worden met pleisters op de huid vastgezet, zodat ze niet kunnen gaan schuiven tijdens het onderzoek.
Het inbrengen van de slangetjes is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Op de billen rondom de anus worden electrodes vastgezet waarmee de activiteit van de bekkenbodem kan worden gemeten.
Via het slangetje in de blaas wordt de blaas langzaam gevuld met steriel water. Tijdens het onderzoek wordt regelmatig gevraagd om te hoesten of te persen. De blaas wordt gevuld tot u aangeeft dat u sterke aandrang heeft om te plassen en de plas niet langer meer kunt ophouden.
Dan kunt u als de verpleegkundige het zegt uitplassen langs het slangetje in de blaas.
De functie van de sluitspier kan worden bepaald door het slangetje langzaam terug te trekken. Daarna wordt alles verwijderd en is het onderzoek afgelopen. De meetresultaten worden door een computer verwerkt. Het onderzoek duurt ongeveer 30- 45 minuten.
VUDO
VUDO staat voor video urodynamisch onderzoek. Een VUDO gaat hetzelfde als een uro dynamisch onderzoek, met het verschil dat bij een vudo de blaas wordt gevuld met contrastvloeistof, zodat tijdens het onderzoek beelden/filmpjes kunnen worden gemaakt tijdens het vullen van de blaas en tijdens het plassen. Op deze manier kan bijvoorbeeld een blaasverzakking worden aangetoond.
Ook wordt er gekozen voor een VUDO als iemand door een neurologische oorzaak incontinent is, bijv. door ruggemergtrauma, of om het terugvloeien van urine naar de nieren (reflux) uit te sluiten.