Echografie

Echografie

Echografie werkt met de geluidsgolven die door de organen teruggekaatst worden.

Met deze opgevangen echo wordt een beeld gevormd van het onderzochte gebied.

Hiermee kunnen de anatomische verhoudingen van de blaas, blaasbodem, blaashals en plasbuis zichtbaar gemaakt worden.

Bladderscan of Residu echo

Om het residu in de blaas te kunnen meten, wordt gebruik gemaakt van een zender/ontvangertje die over het te onderzoeken gebied wordt bewogen. De hoeveelheid urine die zich in de blaas bevindt (residu) kan worden afgelezen op het apparaat.

De huid van het te onderzoeken gebied wordt ingesmeerd met een niet vette gelei om te voorkomen dat er lucht tussen het zender/ontvangertje en de huid komt. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Flow echo

Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of de blaas goed wordt leeggeplast. U wordt meegenomen naar een flow meter. Dat is een apparaat waarin u kunt plassen. Als u bent uitgeplast neemt de verpleegkundige u mee naar het echo apparaat. Daar kunt u plaatsnemen op de onderzoekstafel en vervolgens brengt de verpleegkundige gelei aan op uw buik en zet daar dan de echoknop op. Tot slot kijkt zij dan op het echoapparaat of u de blaas goed heeft leeggeplast.

Endo anale echo

Dit is een onderzoek van de anale kringspieren met geluidsgolven. M.b.v. dit onderzoek kan men zien wat de dikte en de vorm is van de in- en uitwendige kringspier. Ook kan men kijken of er afwijkingen in die twee kringspieren te zien zijn, bijvoorbeeld een beschadiging door een eerdere operatie of bevalling. Voor het onderzoek hoeft de darm niet leeg te zijn.

U gaat op uw zij op de onderzoekstafel liggen. In de anus wordt een buisje gebracht waarmee echobeelden van de kringspier worden gemaakt.

Bij mannen wordt deze methode vaak gebruikt voor onderzoek van de prostaat.
Men spreekt dan van een transrectaal ultrasound prostaat-onderzoek.

Vaginale echo

Bij vrouwen wordt vaak ook een vaginale echo gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en wordt uitgevoerd door de gyneacoloog. Die kijkt in de onderbuik naar de blaas. Voor het onderzoek moet u met een volle blaas komen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email