Cystoscopie & Colonscopie

Cystoscopie / Colonoscopie

Cystoscopie

Een cystoscopie wordt gedaan als de specialist denkt aan afwijkingen in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via urine of als controle bij blaaspoliepen.

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas.Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, die is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist in de plasbuis en de blaas kijken.

Voor het onderzoek is het nodig dat u met gespreide benen in beensteunen op de onderzoekstafel ligt. Dan wordt de schacht of de schede schoongemaakt met desinfecteervloeistof. 

Dan wordt er in de plasbuis wat gelei gespoten om deze te verdoven. Bovendien dient het als glijmiddel om de pijn zo veel mogelijk te beperken.

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje dat verbonden is met een zak spoelvloeistof wordt er steriel water in de blaas gebracht.
Daardoor ontplooit de blaas zich en kan de uroloog alles goed zien.

Als het onderzoek plaatsvindt omdat u last heeft van incontinentieklachten zal de uroloog u vragen om te hoesten en te persen als hij de blaas gevuld heeft. Op die manier kan hij kijken hoe en wanneer er urineverlies optreedt.

Via een inwendig onderzoek zal hij de stand bekijken van de plasbuis en de mate van urineverlies als bijvoorbeeld de plasbuis in een andere positie wordt gebracht. Daarna wordt de blaas verder gevuld tot u aangeeft dat hij vol is. De blaas wordt dan weer leeggemaakt en de urine wordt opgevangen om te kijken hoeveel het is.

De uroloog weet dan meteen hoe groot de blaascapaciteit is.

Sigmoïdscopie of Colonscopie

Bij dit onderzoek wordt een flexibele endoscoop via de anus in de dikke darm gebracht en opgeschoven.

Bij een sigmoïdscopie wordt het onderste deel van de dikke darm bekeken, bij een colonscopie de gehele dikke darm. Deze onderzoeken worden gedaan als er aanwijzingen zijn voor een ontsteking, bloeding, poliep of gezwel.

Een sigmoïdscopie duurt ongeveer 15 minuten, waarbij de patiënt in zijligging ligt. Een colonscopie duurt ongeveer 30 minuten, waarbij vaak een licht verdovingsroesje wordt toegediend. Beide onderzoeken worden gedaan door een gespecialiseerde maag-lever-darm arts.

Voorafgaande aan het onderzoek moet een dieet worden gevolgd en worden gelaxeerd zodat het darmslijmvlies goed schoon is.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email