Absorberend

Absorberende materialen

Er is een zeer groot aanbod incontinentiemateriaal van verschillende fabrikanten en met zeer uiteenlopende kenmerken. De verschillende producten zijn in te delen in een aantal soorten en modellen.

Wegwerp-incontinentiemateriaal

Wegwerp-incontinentiemateriaal bestaat uit meerdere lagen.
De buitenste laag is vochtwerend zodat er geen vocht naar buiten kan; de binnenste laag is juist vochtdoorlatend om het vocht zo snel mogelijk af te voeren naar de absorberende tussenlagen.

Meestal bevatten de tussenlagen vochtopnemende pulp en absorber-poeder op basis van polyacrylaten, dat het vocht bindt tot een gelei. Materiaal bedoeld voor lichte incontinentie heeft een kleinere vochtopnemende tussenlaag dan materiaal bedoeld voor zware incontinentie.

De vochtopnamecapaciteit wordt vaak aangeduid met een pictogram van open en dichte druppels. Meer dichte druppels duidt op grotere capaciteit. 
Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal is een kwestie van proberen.
De leveranciers spelen daarop in en bieden gratis proefpakketten aan. Meestal worden bij het aanvragen van een proefpakket een aantal vragen gesteld waarmee de behoefte in kaart wordt gebracht. 

Een gespecialiseerde continentie-verpleegkundige kan een persoonlijk advies geven!

TIP

Ga niet op zoek naar het ultieme incontinentiemateriaal, maar stel voor jezelf vast welk verband in bepaalde situaties het beste is. Zo kies je een product voor de nacht en voor overdag en misschien wel voor bij het sporten of uitgaan. Er is heel veel keuze: maak er gebruik van!

Inleggers (inlegverbanden of pads)

Inleggers (inlegverbanden, inlegluiers) worden gedragen in het gewone ondergoed of met een speciaal fixatiebroekje. Meestal zit aan de buitenzijde een kleefstrip waarmee het verband in het ondergoed wordt gefixeerd. De kleinere modellen zijn bedoeld voor gebruik bij lichte tot matige incontinentie, maar er bestaan ook anatomisch gevormde inleggers die geschikt zijn voor zware incontinentie.

Incontinentieluiers (slips)

Incontinentieluiers bieden vaak de beste bescherming. Dit soort wegwerp-materiaal wordt meestal gebruikt bij zwaardere incontinentie. De volledig omsluitende luier is zeer geschikt voor de nacht. Als je op je zij slaapt is de kans op lekkage met een slip kleiner dan bij alle andere modellen (behalve katoenen luiers, zie onder). De flex of belted slip is vooral geschikt als je tijdens het dragen regelmatig het toilet gebruikt.

Broekluiers (incontinentiebroeken, pull-ons, pants)

Broekluiers (incontinentiebroeken, pants of pull-ons) zijn zeer gemakkelijk in het gebruik en vooral geschikt als je tijdens het dragen regelmatig het toilet bezoekt. Het absorberende gedeelte is meestal vrij klein. Deze producten zijn daarom geschikt bij de lichtere vormen van incontinentie. 

Broekluiers hebben een breed elastisch gedeelte rond de taille en elastische randen om de beenopeningen. De zijnaden zijn meestal voorbereid om gemakkelijk te kunnen losscheuren.
De met klittenband verstelbare broekluier kan ook gedragen worden als een slip.

Wasbaar incontinentiemateriaal

Wasbaar incontinentiemateriaal zorgt voor minder afval is op termijn kostenbesparend. Ook aan comfort hoeft wasbaar materiaal niet onder te doen voor wegwerpmateriaal.
We onderscheiden de volgende soorten:

Incontinentieondergoed

Incontinentieondergoed ziet er uit als gewoon nauwsluitend ondergoed, maar het kan een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen en is voorzien van een vochtwerende laag.
Bij lichte incontinentie kan dit voldoende zijn.
Er bestaan slips en heupslips voor dames; en slips en shorts voor heren.

Katoenen luier(broek)

Katoen kan veel vocht absorberen en zit comfortabel. De klittenband-sluiting zorgt voor een goede pasvorm (aansluitend op de huid). Bij fecale incontinentie kun je het best een biologisch afbreekbaar inlegvel gebruiken. Houd er rekening mee, dat dit soort luiers / luierbroeken dikker zijn dan wegwerpmateriaal met vergelijkbare capaciteit.
Bij een katoenen luier(broek) zonder drooghoudlaag heb je altijd een plastic broek (waterdichte beschermslip) nodig.

Alles-in-één luier(broek)

Bij de alles-in-één luier(broek) maakt een vochtwerende buitenlaag (drooghoudlaag) de waterdichte beschermslip of plastic broek in principe overbodig, hoewel bij (erg) zware incontinentie die laag overigens soms onvoldoende waterdicht kan zijn.
Het vocht wordt opgenomen door meerdere lagen katoenen, molton en/of polyester microvezels. Alles-in-één luiers zijn comfortabel, maar de capaciteit kan tegenvallen, en door de vochtwerende laag kan het wassen en drogen meer moeite kosten dan bij de luiers zonder zo’n vochtwerende laag.
Er bestaan modellen met klittenband en (druk)knopen maar ook zonder sluiting: die worden als normaal ondergoed aangetrokken. Ook de alles-in-één luier(broek) is aanzienlijk dikker dan wegwerpmateriaal met vergelijkbare capaciteit.

Rechthoekige katoenen luiers

Hoewel ze in Europa (in tegenstelling tot bv. de Verenigde Staten) weinig worden gebruikt, zijn traditionele gevouwen katoenen luiers ongeëvenaard qua absorptie, de mogelijkheid om e.e.a. door manier van vouwen en combineren van meerdere luiers op de behoefte af te stemmen, het gemak waarmee ze te wassen en drogen zijn – en de prijs.
Een nadeel is dat rechthoekige luiers vrij bewerkelijk zijn. Om ze goed te kunnen gebruiken moet je een geschikte vouwmethode zien te vinden en de benodigde vaardigheid opdoen bij het omdoen en vastmaken. Verder zijn ze moeilijk in volwassen maten te vinden en beslist ongeschikt voor wie discretie belangrijk vindt: ze vallen niet alleen nog dikker uit dan de katoenen luierbroek (zie boven), maar gevouwen luiers komen ook vrij hoog op de taille uit waardoor een grote plastic broek met extra hoge taille (high-back) nodig is.
Alleen aan te raden bij erg zware (volledige of continue) urine-incontinentie, vooral ’s nachts en bij bedplassen – zolang discretie niet vereist is.

Zwemluier

De zwemluier is een onmisbaar hulpmiddel bij fecale incontinentie. Het product wordt gedragen zonder ander absorberend materiaal, vaak met ruimvallende normale zwemkleding erover. Het is belangrijk dat de zwemluier goed strak met een koord of klittenbandsluitingen om het lichaam sluit.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email